Doelstelling

"Waarom mag ik niet zoveel snoepen? Waarom is een appel gezonder dan appelsap? Zit er suiker in ketchup?"

Suikers spelen een belangrijke rol in het leven van kinderen, en ze weten allemaal dat het slecht voor je is..., toch?! Maar waarom dat zo is, en wat suiker precies is, weten ze vaak niet.

2 euorpean boys and 2 girls baking cookies together in a kitchen
Image generated with Canva
3 children eating fruit
Image generated with Canva

In een samenleving waarin het (wellicht té) makkelijk is om te veel suiker te eten, is bewustwording van de hoeveelheid suiker in ons voedsel én gezondere alternatieven een must. Gezonde voeding is een integraal onderdeel van het huidige denken op veel scholen en kinderopvanglocaties, maar ook hier zijn grote verschillen te vinden. Zowel de ‘Gezonde School-‘ als de ‘Gezonde Kinderopvang-‘ aanpak, zoals opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord, worden maar langzaam geïmplementeerd, met op dit moment slechts 20% van alle basisscholen, en 34% van de kinderopvangorganisaties die zich hieraan hebben gecommitteerd. In onze gesprekken met de eindgebruikers van dit project en de GGD kwam een duidelijke behoefte naar voren voor dit project, waarin de doelgroep leert over (de effecten van) suikers en met gezonde alternatieven aan de slag gaat.

Format van het lespakket

voorbereidende lessen

In de voorbereidende lessen gaan de kinderen met hun eigen leerkracht in de klas in op verschillende aspecten van suiker: wat is suiker eigenlijk? waarom vinden we het zo lekker? en wat gebeurt er met suiker in je lichaam?

Suikerchallenge!

Tijdens de Suikerchallenge gaan kinderen met hun gezinsleden een week lang proberen iets waar suiker in zit, en ze elke dag eten of drinken, te laten staan!

Zelf experimenteren met bakken

Het is tijd voor de Suikervrij Bakworkshop! Er komen studenten van de SugarFree Community in de klas om met de kinderen te experimenteren met het bakken van koekjes, pepernoten, cupcakes, muffins of wafels. Want als je geen kristalsuiker mag gebruiken, is het dan nog wel lekker?!

Tijdens de workshop verzamelen we de experimentele bakresultaten van de kinderen en ze mogen de baksels zelf scoren, om zo hopelijk het beste recept te ontwikkelen!

Enquête

Na de workshop is er nog een afsluitende les in de eigen klas waarin wordt gekeken hoeveel de kinderen nog weten over suiker, en of ze wellicht zelf thuis nog eens iets zonder suiker hebben gebakken, of een goede gewoonte hebben behouden.

SlimSmullen bij jou op school of opvanglocatie?

Op dit moment zijn we bezig met ontwikkelen van het 'Samen Sterk voor Slim Smullen'-lespakket, en we werken samen met scholen in de Noordelijke provincies om het uit te proberen. Vanaf het voorjaar van 2025 gaan we het lespakket op scholen aanbieden! Wil je ook dat het lespakket bij jou op school of de buitenschoolse opvang wordt gegeven?

Ontwikkelteam

Johanna

Ik ben projectleider bij SlimSmullen en daarnaast ook ouder van twee basisschoolkinderen. 
Elke dag komt de (bewuste) keuze voor suiker bij ons thuis voorbij. 
Ik vind het daarom ook heel leuk dat ik actief kan bijdragen aan de bewustwording van het gebruik van suiker. 

Susan

Ik ben 21 jaar, studeer bedrijfskunde, en bakken is mijn passie. Na een cursus ben ik me erg bewust geworden van de verschillende suikers, zoetstoffen en bewerkt eten. Ik probeer een gezonde en lekkere draai te geven aan al mijn baksels om ervan te kunnen smullen zonder schuldgevoel of energiedip!

Marissa

Ik ben derdejaars student Economie en Bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In mijn vrije tijd vind ik het ontzettend leuk om bezig te gaan in de keuken om te bakken en te koken. Bij SlimSmullen ga ik experimenteren met suikervrij bakken en ik ga ervoor zorgen dat dit heerlijk gaat smaken! Ik heb er ontzettend veel zin in!

Kim

Ik ben 23 jaar en op dit moment mijn master Klinische
Neuropsychologie aan de RUG aan het afronden. In mijn vrije tijd geniet ik
van bakken, en dan vooral van het opeten van al het lekkers 😉

Miriam

My name is Miriam, and my background is in Molecular Biology and Philosophy! I’ve loved baking since I was a child. I enjoy experimenting with different dietary restrictions in my cooking to create tasty and inclusive recipes for everyone.

Copyright Angelo Roga

Aan de ontwikkeling van dit lespakket werken de volgende partners mee:

Het ‘Samen Sterk voor Slim Smullen’-lespakket is mogelijk gemaakt met financiering van de Nederlandse Organisatie voor Weteschappelijk Onderzoek (NWO) voor een NWA-WECOM project (NWA.1397.24.011)