In een samenleving waarin het (wellicht té) makkelijk is om te veel suiker te eten, is bewustwording van de hoeveelheid suiker in ons voedsel én gezondere alternatieven een must. Gezonde voeding is een integraal onderdeel van het huidige denken op veel scholen en kinderopvanglocaties, maar ook hier zijn grote verschillen te vinden. Zowel de ‘Gezonde School-‘ als de ‘Gezonde Kinderopvang-‘ aanpak, zoals opgenomen in het Nationaal Preventieakkoord, worden maar langzaam geïmplementeerd, met op dit moment slechts 20% van alle basisscholen, en 34% van de kinderopvangorganisaties die zich hieraan hebben gecommitteerd. In onze gesprekken met de eindgebruikers van dit project en de GGD kwam een duidelijke behoefte naar voren voor dit project, waarin de doelgroep leert over (de effecten van) suikers en met gezonde alternatieven aan de slag gaat.
In de voorbereidende lessen gaan de kinderen met hun eigen leerkracht in de klas in op verschillende aspecten van suiker: wat is suiker eigenlijk? waarom vinden we het zo lekker? en wat gebeurt er met suiker in je lichaam?
Tijdens de Suikerchallenge gaan kinderen met hun gezinsleden een week lang proberen iets waar suiker in zit, en ze elke dag eten of drinken, te laten staan!
Het is tijd voor de Suikervrij Bakworkshop! Er komen studenten van de SugarFree Community in de klas om met de kinderen te experimenteren met het bakken van koekjes, pepernoten, cupcakes, muffins of wafels. Want als je geen kristalsuiker mag gebruiken, is het dan nog wel lekker?!
Tijdens de workshop verzamelen we de experimentele bakresultaten van de kinderen en ze mogen de baksels zelf scoren, om zo hopelijk het beste recept te ontwikkelen!
Na de workshop is er nog een afsluitende les in de eigen klas waarin wordt gekeken hoeveel de kinderen nog weten over suiker, en of ze wellicht zelf thuis nog eens iets zonder suiker hebben gebakken, of een goede gewoonte hebben behouden.
Ik ben 21 jaar, studeer bedrijfskunde, en bakken is mijn passie. Na een cursus ben ik me erg bewust geworden van de verschillende suikers, zoetstoffen en bewerkt eten. Ik probeer een gezonde en lekkere draai te geven aan al mijn baksels om ervan te kunnen smullen zonder schuldgevoel of energiedip!
Ik ben derdejaars student Economie en Bedrijfseconomie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In mijn vrije tijd vind ik het ontzettend leuk om bezig te gaan in de keuken om te bakken en te koken. Bij SlimSmullen ga ik experimenteren met suikervrij bakken en ik ga ervoor zorgen dat dit heerlijk gaat smaken! Ik heb er ontzettend veel zin in!
Ik ben 23 jaar en op dit moment mijn master Klinische
Neuropsychologie aan de RUG aan het afronden. In mijn vrije tijd geniet ik
van bakken, en dan vooral van het opeten van al het lekkers 😉
My name is Miriam, and my background is in Molecular Biology and Philosophy! I’ve loved baking since I was a child. I enjoy experimenting with different dietary restrictions in my cooking to create tasty and inclusive recipes for everyone.
Copyright Angelo Roga